TechEd Europe 2012, de dinsdag

20120624-002244.jpg

De TechEd is de uitgelezen kans om kennis te tanken in het Microsoft ontwikkel- en beheerdomein. Ik krijg wel eens te horen dat er niet echt iets nieuws te melden is of dat de informatie ook op andere manieren verkregen kan worden. Maar ik vind de TechEd juist waardevol omdat ik in vier dagen alle informatie uit de gekozen sessies kan wegen en keuzes kan maken over welke technieken ik de komende, zeg, twee jaar wil gaan onderzoeken en gaan toepassen. En de rest laat ik gewoon vallen, dat is dan te licht bevonden. en die krijgen dan ook weinig aandacht tot het tegendeel bewezen is.

Dus, wat heb ik vandaag vernomen en heeft mijn aandacht getrokken?

Ten eerste was er de keynote. Deze kan je zelf ook herbeleven op channel 9.

Hoogtepunten waren oa.

 • Ook de RAI kan geen WIFI regelen voor 6000 maal 2 draadloze devices
 • Er werd een virtuele harddisk van 64Tb gedemonstreerd, samen met 100Gb virtueel werkgeheugen
 • Er was veel aandacht voor de Azure Cloud en private cloud en combinaties daarvan
 • De huidige capaciteit van Azure is gelijk aan tien Mb per inwoner van China en dan blijft er ook nog iets voor Nederland over
 • Een Azure website kan door een manager nar de cloud gebracht worden
 • Een Azurwe website kan vanuit TFS bijgewerkt worden met de laatste bits bij iedere continuous build
 • OData is hot. het werd meerdere keren genoemd, ook met SAP in de hoofdrol
 • Lightswitch kan nu ook in HTML5 gegenereerd worden

kortom. genoeg te zien. Daarna ben ik nog naar een aantal sessies geweest. Hieronder zal ik een impresie geven van de Alm teamsport sessie. Deze werd gegeven door Brian Keller, senior technical evangelist.

het was een overview van verschillende disiplines, dev, ops, test en overhead (management).

Het draaide om contnious value delivery: define, develop, deliver. Scrum ondersteuning lijkt prima, maar houdt rekening met succesvolle oplevering en de mogelijke problemen

Zo werd storyboarding met powerpoint gedemonstreerd. Hiervoor was er een extra tabblad. Mooi, maar wat moet ik doen om dit ook te krijgen? ook was er een handige en leuke screenclipping voor bestaande schermelementen. En er waren shapes ook vanuit gallerij. Zo kun je samen met de klant de buitenkant samenstellen zonder echt te coderen.

En iedereen heeft in TFS een gepersonaliseerde portaal met zijn eigen daschboard.

Estimation/forecasting is nu ook mogelijk: je kunt al meerdere sprints vooruit plannen. Je kunt ook zien of medewerkers niet teveel werk op hun bord krijgen als een medewerker meer of minder beschikbaar is. Aardige planning dus.

En er was een sprint board met virtuel postits, tap and go. Het was ook per medewerker te bekijken voor standup.

Je kan ook feedback requests uitzetten bij medewerkers/klant met evt. een taak om uit te voeren. De klant kan dit niet meer ontkennen. En de klant hoeft geen TFS licentie te hebben. Heel handig, maar wat krijg je terug?

 • notes
 • microfoon opname
 • screencapture
 • screenshots met annotaties
 • ratings
 • attachments

De feedback response kan aan bug/taak/workitem gekoppeld worden. En de uitvoerende dev heeft gelijk de feedback erbij, efficient dus.

Nu development: het gaat om in de zone blijven en niet teveel afleiding: team explorer toon nu ook openstaande taken (my work). De ontwikkelaar kab focus houden en qualiteit behouden. Je kunt je huidige werk suspensen en.later resumen (luxe shelven).

De dependency graph is erg gaaf en wordt op de achtergrond aangemaakt. graph.dgml file.

Vs2012 detecteert nu ook wijzigingen op schijf in de windows explorer.

En je kunt een code review aanvragen. Je gaat dan een DIFF aan een collega beschikbaar stellen. Dit staat dan in zijn mywork enhiiij geeft accept/decline. De file div is nu eindelijk handig en is erg uitgebreid. de reviewer zet de wijzigingen op de code. Dit is een mooi voorbeeld van zero email binnen vs2012.

branching/merging visualisatie zit al in vs2010. weinigen weten er van. maakt mergen visueel en je kunt zelfs enkele bestanden uitkiezen en verslepen naar release

Unittesten ondersteunt ook nunit en xunit, naast msunit via unittesting adapters. C++ heeft nu ook eindelijk unittesten. en dit alles werkt ook op de buildserver. Microsoft heeft mocks nu ook ondersteund maar het is tot fakes hernoemd.

Er is ook de code clone analysis en het werkt fuzzy. het is eeb mooie gelegenheid om refacteren te ondersteunen. Het vindt ook matching clones. Dan zoek je naar specifieke regels in hele solution om toepassing ervan te controleren.

Intellitrace mag aan/uitgezet worden op productie en werkt ook in development. Via powershell commandline kan de sysopt het configureren. De trace maakt een bestandje aan en dat speelt op vs2010 de acties na in de code. Ik zie hierbij ook locale informatie van de server. Je weet in ieder geval hoe ver je gekomen bent.

Ga zeker naar Tfspreview.com. Het werkt nu zonder invite code en is nu gratis. Er het blijft een GRATIS versie naast een betaalde versie. I heb gehoord dat hier ook een buildserver achter zit en het is DE gelegenheid om een migratie te testen.

En er is TFS Express voor max 5 gebruikers. Heb je meer gebruikers, stap dan over op de exterprise editie.

dev344 is een aardige vervolgsessie

Aan het einde van de dag was er een aardige bijeenkomst om onder genot van een biertje of twee de standhouders eens te verwelkomen. De eerste dag is dus prima geslaagd.

20120627-005836.jpg